Uitgaven verduurzaming woning door het dak
Geplaatst op 28 maart 2023
Door de hoge energieprijzen was woningverduurzaming in 2022 ongekend populair. Maar liefst 4,8 miljoen huishoudens voerden in ieder geval één duurzame maatregel door. In totaal werd € 11,3 miljoen uitgegeven aan het verduurzamen van de woning. Het meeste werd besteed aan zonnepanelen (38%) en isolatie (37%).Â
Dit blijkt uit het grootschalig onderzoek ‘Duurzaam Wonen’ van Multiscope onder ruim 5.000 Nederlanders.
Veel werk wordt uitbesteed
Een tochtstrip aanbrengen lukt de gemiddelde huiseigenaar nog wel, net als het plaatsen van energiezuinige verlichting. Het installeren van zonnepanelen of isoleren van de muren of het dak is een ander verhaal. Per saldo wordt van alle kosten (85%) procent uitbesteed aan derden.
Uitgaven per categorie verduurzaming woning
Zonne- en windenergie is de nipte winnaar als het gaat om bestedingen voor verduurzaming. Op een kleine afstand gevolgd door woningisolatie. Aan de productcategorieën verlichting, waterbesparing en ventilatie wordt relatief weinig uitgegeven. Reden hiervoor is dat mensen dit soort zaken vaak zelf oppakken en de kosten doorgaans beperkt zijn.
Verduurzamen woning: 4 miljoen meer aanpassingen
In 2022 heeft 59% van de Nederlandse huishoudens minimaal één aanpassing gedaan om hun woning te verduurzamen. Dat komt neer op 4,8 miljoen huishoudens. Dit aantal is gestegen ten opzichte van 2021 (4,2 miljoen) en 2020 (4 miljoen). Gemiddeld worden er ook meer aanpassingen gedaan per woning dan een jaar eerder (4,5 versus 4,1). In totaal zijn er vorig jaar 4 miljoen meer aanpassingen uitgevoerd dan in 2021.
Oproep aan de overheid
De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) spoort de overheid aan om vaart te maken met het verduurzamen van hele wijken in één keer, met voorrang voor plekken waar veel (energie)armoede heerst. Vaak gaat het hierbij om woningen met een laag energielabel en bewoners met een relatief laag inkomen. Zeker zaken als een omslag naar gasloos wonen is voor veel huiseigenaren een te grote investering. Hiervoor zijn miljarden aan subsidie nodig.
Van het geld dat het rijk dit jaar uittrok voor het energieplafond, kunnen 1.129.000 gezinnen een structureel lagere energierekening krijgen, zo stelt de NVDE. Dit zou structureel een 1.100 euro lagere energierekening opleveren per jaar. Met de huidige hoge energieprijzen als uitgangspunt loopt het verschil zelfs op tot 1.700 euro.
Ben je ook van plan om je woning te verduurzamen en wil je weten hoe je dit kunt financieren? Voor advies over de financiering ben je bij ons aan het juiste adres.