Trage zorgverzekeraars: loopt keuzevrijheid gevaar?
Geplaatst op 17 december 2015
Het Martini-ziekenhuis in Groningen is nog niet rond met één van de grootste zorgverzekeraars van Nederland. VGZ en het ziekenhuis liggen met elkaar overhoop over de vergoeding van de zorg. Dat is opmerkelijk, want veel zorgverzekeringen van VGZ claimen wel volledige keuzevrijheid te hebben. Alle ziekenhuizen gecontracteerd dus. Hoe zit het?
19 november was de deadline waarop alle zorgverzekeraars hun premies bekend moesten maken. Die dag had ook duidelijk moeten zijn wat je voor dat geld mag verwachten: welke ziekenhuizen mag je bezoeken met welke polis? De premies kwamen er, beloftes over vrije keuze in ziekenhuizen ook, maar het achterliggende papierwerk was nog niet afgerond.
CZ: nog niet alle ziekenhuizen gecontracteerd
Ook CZ blijkt moeite te hebben gehad op tijd de zaken op orde te krijgen. Half december waren er nog acht ziekenhuizen die nog geen overeenkomst hadden met CZ. Net als VGZ beloofde CZ voor haar reguliere polissen volledige keuzevrijheid.
Wat heb je als consument met contracten te maken?
Op het oog zijn de contracten tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen niet iets waar je je als consument druk om hoeft te maken. Toch zijn er twee manieren waarop het je wel degelijk kan raken.
- De verzekeraar betaalt niet volledig uit
Als je naar een niet-gecontracteerd ziekenhuis gaat, dan hoeft een zorgverzekeraar je niet de volledige rekening te vergoeden. Budgetpolissen betalen soms maar 50 procent van de rekening. In de praktijk hoef je dit scenario niet te verwachten. De zorgverzekeraars hebben immers al volledige keuzevrijheid beloofd. Ze zullen je niet straffen voor het niet nakomen van hun eigen beloftes.
- Het ziekenhuis weert klanten met een VGZ- of CZ-polis
Het kan gebeuren dat het ziekenhuis er niet meer uitkomt met de betreffende zorgverzekeraars. Als zij in 2016 niet of te weinig van deze verzekeraars betaald krijgen, dan kunnen ze besluiten om behandelingen voor hun klanten te weigeren. Zo besloot het Radboud Universitair Medisch Centrum eind 2013 om geen nieuwe patiënten met een Achmea-polis meer op te nemen.
Om welke zorgverzekeraars gaat het precies?
VGZ voert de onderhandelingen voor verschillende andere verzekeraars. Grote partijen als Univé, Zekur en Bewuzt vallen onder de vlag van VGZ. Ook bij die verzekeraars zijn de afspraken dus nog niet helemaal rond. In het geval van CZ geldt dit voor de onderliggende zorgverzekeraars OHRA, Delta Lloyd en CZ Direct.
Alle andere zorgverzekeraars hebben inmiddels de ziekenhuizen gecontracteerd die ze op 19 november beloofden aan te zullen bieden. De kans is groot dat VGZ en CZ voor 1 januari alsnog een overeenkomst bereiken. Als dat niet lukt, zullen de ziekenhuizen overigens niet meteen de poorten sluiten voor verzekerden van deze partijen. Maar het zal de druk tussen de twee partijen wel flink opvoeren.